Career Stories

Uit je comfortzone stappen in een wereldstad als Sydney

Renate van der Genugten
23 aug 2023

Een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuwe manier van werken. “Uit je comfortzone stappen en een tijdlang in het buitenland wonen en werken is enorm goed voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling. Ik kan het iedereen aanraden”, zegt Renate van der Genugten, Senior Consultant bij Monitor Deloitte Australia. “Ik loop nu iedere ochtend drie kwartier door indrukwekkend Sydney naar mijn werk. Een prima begin van de dag, nietwaar?”

Een half jaar geleden verhuisde Renate (29) met haar vriend naar Australië. “Ik reis graag en tijdens en naast mijn studies Business Administration in Groningen en Strategic Management in Rotterdam heb ik langere tijd in het buitenland doorgebracht. Dat smaakte naar meer”, vertelt ze enthousiast. “Na vijf jaar bij Deloitte Nederland hebben we verschillende opties afgewogen. We kwamen uit bij Australië. Dit land heeft een vergelijkbare werkcultuur met Nederland, mijn werkveld heeft een vergelijkbare maturity level en Sydney is een geweldige stad. Het heeft dezelfde bruisende vibe als New York, maar dan met een strand dichtbij en een natuurpark op een uurtje rijden. De keuze was daarom makkelijk gemaakt.”

De juiste fit

Renate werkte in Nederland bij Deloitte’s Business Model Transformation (BMT)-team.“Tijdens mijn master heb ik als student meegedaan aan de Deloitte Business Course inBarcelona. Het was voor mij de perfecte kans om te testen of consulting iets voor mij was enof er met Deloitte de juiste fit was. Ik voelde me direct thuis, bij de mensen maar ookwerkinhoudelijk. Na een MBA-programma in Shanghai afgerond te hebben, ben ik vervolgensbij BMT aan de slag gegaan. Een heel interessant werkveld. Hoe werken alle delen van eenorganisatie samen om de strategie waar te maken? Van producten en kanalen tot de mensenen technologie. Wat is nodig om de transitie te maken? Ik heb voor allerlei verschillendeklanten in alle mogelijke industrieën gewerkt. Het werk is breed, divers en uitdagend. InAustralië wilde ik dan ook graag in hetzelfde werkveld blijven.”

Er is ontzettend veel mogelijk als je zelf initiatief toont en proactief bent.

Aan de andere kant van de wereld

Na de knoop doorgehakt te hebben, vertelde Renate haar team over de plannen om naarAustralië te gaan. “Toevallig had een van de partners binnen het team zelf een tijd in Sydneygewerkt. Hij legde het eerste contact met een partner daar en samen hebben we toenbesloten dat Monitor Deloitte Australia het beste bij me zou passen. Natuurlijk moest ik nogwel een aantal sollicitatiegesprekken doen. Maar gelukkig verliepen die goed”, lacht Renate.Inmiddels werkt ze alweer een half jaar aan de andere kant van de wereld. “Ik adviseer hierklanten op het gebied van strategie, business design en transformatie, bijvoorbeeld metbetrekking tot climate & sustainability. Dat kunnen overheden en non-profit organisaties zijn,maar ook meer traditionele corporates. Zo heb ik gewerkt met Australische en Indiaseoverheidsinstellingen, waarbij wij hen hebben geholpen met het opzetten van een bilateraalinnovatieprogramma voor Australische en Indiase start-ups. En momenteel ben ik bezig meteen strategieproject voor een non-profit organisatie in de gezondheidszorg. Mijn rol isvergelijkbaar met die in Nederland, maar de markt is anders. Australië heeft een meernationale focus, terwijl projecten in Nederland vaker Europees of wereldwijd zijn. Maar beideteams zijn heel internationaal, met veel expats.”

Surfplank onder de arm

“Er klopt eigenlijk niets van het stereotype beeld van de Australiër die op zijn slippers naar werk gaat met een surfplank onder de arm”, aldus Renate. “Australiërs werken hard en serieus. Maar buiten werk is de sfeer altijd heel relaxed. Er wordt veel buiten geleefd en verjaardagen vieren we met een barbecue, of ‘barbie’, in het park of op het strand. Een levensstijl waar wij ons prima in kunnen vinden.” Aan teruggaan naar Nederland denkt Renate dan ook nog niet. “Natuurlijk kostte het best wel wat tijd om te settelen. Alle praktische zaken regelen naast een nieuwe baan in een nieuw land, is best pittig. Maar ik ben hier inmiddels uitstekend op mijn plek. Iedereen binnen Deloitte is zo behulpzaam, zowel in Australië als in Nederland. Er is ontzettend veel mogelijk als je zelf initiatief toont en proactief bent. Hoe mooi is het om de kans te hebben om aan de andere kant van de wereld te werken voor hetzelfde bedrijf? Dat is het grote voordeel van een wereldwijde organisatie als Deloitte.”

Choose your impact

Jouw expertise deel je met de 1500 collega’s van onze afdeling Consulting in Amsterdam. Binnen deze afdeling staan innovatie en persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Bekijk alle Consulting vacatures en koppel jouw toekomst aan Deloitte.

About Deloitte

With over 7,000 people in 15 offices across the Netherlands, Deloitte is one of the largest providers of professional services in the areas of accountancy, tax advisory, consultancy, risk management and financial advisory. Deloitte not only has an economic responsibility but also a social one. Our aim is that our various activities have as much community impact as possible.

Learn more