Trainee Stories

"Over enkele maanden ronden wij ons traineeship af en hopen wij de stap naar de rol van consultant te maken."

Pauline Moeijes
06 jun 2022

In september 2017 begonnen Pauline en Jazz aan het tweejarig Consultancy Traineeship bij SeederDeBoer. Pauline: “Ik had net een jaar bij een grote multinational aan een verandertraject gewerkt (vanuit een andere opdrachtgever) en wilde de stap naar consultancy maken om vaker dit soort trajecten te kunnen begeleiden.” Jazz: “Ik kwam na mijn studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in contact met SeederDeBoer. Ik was op zoek naar een uitdagend traineeship in de consultancy waar ik kennis kon maken met verschillende sectoren. De sfeer op ons kantoor sprak mij direct aan.”

Wij zijn ons traineeship gestart met vier andere collega’s. Samen vormen we de vijftiende traineegroep van het consultancybureau uit Amsterdam. Over enkele maanden ronden wij ons traineeship af en hopen wij de stap naar de rol van consultant te maken. Een mooi moment dus om terug te kijken op ons traineeship en onze kennismaking met SeederDeBoer.

Juist door deze blootstelling aan verschillende werkomgevingen vanuit verschillende rollen, is mijn leercurve enorm steil geweest.

De opzet van het SeederDeBoer Consultancy Traineeship is simpel. Gedurende twee jaar werken wij voor verschillende klanten in verschillende rollen. Klanten van SeederDeBoer zijn o.a. te vinden in de financiële wereld, de zorg en de publieke sector. Deze opdrachten voeren we soms alleen uit, en soms in een groepsopdracht met meer (senior) collega’s. Pauline: “In mijn eerste zes maanden heb ik al een kijkje mogen nemen bij de drie verschillende sectoren. Juist door deze blootstelling aan verschillende werkomgevingen vanuit verschillende rollen, is mijn leercurve enorm steil geweest.” Daarnaast volgen wij een opleidingsprogramma waarin wij onze presentatie-, advies- en gespreksvaardigheden ontwikkelen. Jazz: “In sommige trainingen komt een trainingsacteur langs. Door met hem/haar een lastig situatie uit je werkomgeving te kunnen oefenen, krijg je handvatten om er de volgende keer, bij de klant, effectiever mee om te gaan.” Ook leren wij bijvoorbeeld projecten te structureren en en data en processen te analyseren. Tot slot worden wij gedurende het traineeship begeleid door een mentor. Dit is een ervaren SeederDeBoer collega.

Klinkt goed hè? Maar wat onderscheidt ons van andere kantoren? Dat zijn de kernwaarden van ons kantoor. Onze kernwaarden komen terug in alles wat wij doen: de manier waarop collega’s met elkaar omgaan, de opzet van het traineeship en de aanpak in klantopdrachten.

1. Mensenwerk

Consultancy draait om mensen. Het helpen van mensen in organisaties. Maar ook het helpen van mensen binnen de eigen organisatie. Het starten binnen een traineegroep met medestarters zorgt niet alleen voor een hele hoop gezelligheid, maar creëert ook de mogelijkheid tot momenten van (zelf-)reflectie en intervisie. Juist dat laatste is ontzettend waardevol. Pauline: “Ik heb geleerd dat uitdagingen die je tegenkomt op je opdracht niet uniek zijn en dat er vaak niet één ideale oplossing is.” Door binnen SeederDeBoer vanuit een open cultuur te werken, waarin gesprekken over persoonlijke ontwikkeling op verschillende manieren gevoerd worden, kunnen technieken en ervaringen toegepast worden bij de klant.

Ondernemerschap en creativiteit worden binnen SeederDeBoer beloond.

2. Essentie

Niets is zo vervelend als het om de hete brei heen draaien. In de praktijk gebeurt dit vaak wel. Men wil een directie tevreden houden, niet die ene ongeschreven regel breken of de goede vrede op de afdeling bewaren. Vaak hebben dit soort gedragingen een omgekeerd effect. De essentie op tafel krijgen kan soms voelen als de moeilijke weg, echter pas dan kan gewerkt worden aan groei. Jazz: “Als consultant kan je de vragen stellen die niemand anders durft te stellen. Ook in de opdrachtbegeleiding vanuit SeederDeBoer word je geholpen bij het doorgronden van de klantvraagstukken. Ondanks mijn anderhalf jaar werkervaring begeef ik mij al buiten de gebaande paden en hierdoor maak ik impact. Dat maakt je werk als consultant bij SeederDeBoer zo uniek!”.

3. Vrijdenken

Ondernemerschap en creativiteit worden binnen SeederDeBoer beloond. Zie je ergens kansen tot bijvoorbeeld het opzetten van een interne training of tot het gerichter benaderen van een klantsegment, dan wordt jouw initiatief toegejuicht en wordt gekeken hoe SeederDeBoer hierin de beste ondersteuning kan bieden. Pauline: “Neem bijvoorbeeld het Dagje Sprankelen. Dit is een dag die ik dit jaar mocht organiseren met vier andere collega’s voor andere Young Professionals. Het thema van de dag en de verdere invulling hebben wij helemaal zelf mogen bedenken en uitvoeren. Dat de dag dan uiteindelijk net zo loopt als je vooraf hebt bedacht, is heel gaaf om mee te maken.” Het is tekenend voor SeederDeBoer om hun junior consultants de vrijheid en verantwoordelijkheid te geven om, in dit geval, zelf evenementen te organiseren.

4. Integriteit

Bij SeederDeBoer zeggen we wat we doen en doen we wat we zeggen. Mooie praatjes kunnen je op de korte termijn wellicht iets opleveren, maar SeederDeBoer is ervan overtuigd dat integriteit je op de langere termijn verder brengt. Jazz: ‘Ik merk dat integer handelen vertrouwen opwekt bij opdrachtgevers. Dit vertrouwen zorgt voor ruimte om als consultant impact te realiseren.’’.

Het is kenmerkend voor SeederDeBoer om af en toe in het diepe gegooid te worden.

5. Vakmanschap

Vakmanschap staat bij SeederDeBoer hoog in het vaandel. Naast klantopdrachten volg je als junior consultant een intensief trainingsprogramma, waarin zowel soft skills (gespreksvaardigheden, presenteren, samenwerken) als hard skills (PowerPoint, procesmodelleren en data analytics) aan de orde komen. De trainingen worden deels door externe trainers en instituten gegeven en deels door eigen medewerkers rondom onderwerpen waarin zij expertise hebben. Jazz: “Het mooie aan de trainingen is dat ik de opgedane kennis de dag daarop bij de klant direct kan toepassen.”.

6. Doen

De laatste kernwaarde van SeederDeBoer is ‘doen’. Het klinkt simpel, maar vaak wordt er gepraat over iets doen in plaats van het daadwerkelijk doen. Kenmerkend voor opdrachten is dat je vaak samenwerkt met de klant. Je vertelt hen niet alleen wat ze het beste kunnen doen vanuit een analyse die is gemaakt, maar helpt daadwerkelijk bij de uitvoering ervan. Pauline: “Op mijn eerste dag bij SeederDeBoer zat ik meteen in de auto richting een klant.

Best spannend. Het is kenmerkend voor SeederDeBoer om af en toe in het diepe gegooid te worden. Toch kun je ook altijd rekenen op steun vanuit kantoor.”.

Ben jij geïnteresseerd in het Consultancy Traineeship van SeederDeBoer? Check dan onze website. Er start twee keer per jaar een nieuwe traineegroep (april en september).