Trainee Stories

Low-code consultant – niet hardcore programmeren, maar wel applicaties ontwikkelen

Maud Lich
14 jun 2022

Wat kun je eigenlijk met het traineeship van iTrainee? Wat zijn je carrièremogelijkheden en past het wel bij je? Deze vragen hielden Maud Lich bezig voordat ze bij iTrainee terechtkwam. In dit artikel vertelt ze je hoe het traineeship haar heeft geholpen om haar carrière vorm te geven en waarom ze ervoor koos om zich te specialiseren in low-code development.

Tijdens mijn bachelor Econometrie aan Tilburg University was ik er al veel mee bezig: welke kant wil ik op na mijn studie? Wat wil ik bereiken met mijn diploma? Welke baan past bij mij? Ik parkeerde de vragen, maar toen mijn master Econometrie bijna ten einde liep, kon ik niet meer onder de vraag uit: wat wil ik gaan doen? Ik had als werkstudent al ervaring opgedaan in het werkveld van pensioenen, actuariële diensten en verzekeringen. Daarvan was me in ieder geval wel duidelijk dat ik daarin niet verder wilde.

De brug tussen theorie en praktijk

Het idee van een traineeship beviel me wel: tijdens mijn opleiding deed ik erg veel theoretische kennis op, maar ik miste echt de praktische skills. Het traineeship zou voor mij de brug slaan tussen theorie en praktijk.

Toen ik in gesprek ging met iTrainee, sprak hun aanpak me heel erg aan. Ze straalden professionaliteit uit en bovendien lag de focus niet alleen op theorie, maar ook op het ontwikkelen van vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt. Ik vond het ook fijn dat ik niet alleen het traineeship ging doen, maar onderdeel van een groep zou uitmaken die tegelijkertijd dezelfde fases zou doorlopen. Dat schept natuurlijk niet alleen een band, maar geeft je ook de mogelijkheid om bij je mede-trainees aan te kloppen met vragen. Het traineeship van iTrainee voelde aan als een fijne opstap naar een mooie baan.

Specialisatie

Toch had ik ook mijn twijfels: ik had het idee dat het ging om een heel gericht IT-traineeship en paste dat wel bij mij? Maar al vrij snel bleek dat het programma erg breed opgezet was en er veel bedrijfsprocessen aan bod kwamen. Zo bood het traineeship de mogelijkheid om me te oriënteren op verschillende carrièrepaden. Pas na een paar maanden hoefde ik daadwerkelijk een specialisatie te kiezen. Genoeg tijd om met alle aspecten van IT en consultancy kennis te maken.

Tijdens het traineeship deden we zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden op. Daarnaast was er ook veel ruimte voor het trainen van onze zachte vaardigheden. Dat vond ik echt leuk om te doen. Zo kreeg ik allerlei handige tips en oefenden we met onze groep praktijksituaties om onder andere feedback te geven en te ontvangen. Ook vond ik het fijn om te leren hoe ik assertief kan optreden in zakelijke situaties.

Wat past bij mij?

Tijdens het traineeship kreeg ik veel ruimte om erachter te komen wat ik wel en niet leuk vond. Zo bleek bijvoorbeeld dat ‘hardcore’ programmeren me niet heel erg aanspreekt, iets wat ik tijdens mijn studie ook al had ervaren. Van het eindresultaat werd ik wel blij, maar van het urenlange zoeken naar dat ene kleine foutje in een code, kreeg ik niet veel voldoening.

Aan de hand van mijn persoonlijkheid en wensen, hebben iTrainee en ik gekeken welke rol en welk bedrijf het beste bij mij paste. Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en in een functie bij een bedrijf terecht ben gekomen die beide echt bij me passen.

In het matchingsgesprek, het gesprek waarin een ervaren team van iTrainee en ik samen keken naar welke rol bij welk bedrijf het beste bij mij past, heb ik dit aangegeven. We keken naar mijn persoonlijkheid en mijn wensen en al vrij snel werd low-code development aan me voorgesteld. Deze manier van softwareontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op het visueel ontwerpen van applicaties, is in de afgelopen tijd behoorlijk populair geworden bij veel bedrijven en er wordt verwacht dat in de komende jaren de vraag naar low-code developers nog veel meer toe zal nemen. Bij deze manier van programmeren hoef ik geen eindeloze hoeveelheid code te schrijven en ligt de snelheid van het ontwikkelen van applicaties veel hoger. Perfect! Hiermee kon ik precies omzeilen wat ik niet leuk vond aan programmeren! Wel het resultaat, maar met een eenvoudiger proces.

Snel resultaat voor de klant

Voor mijn specialisatie heb ik eerst een aantal trainingen en praktijkopdrachten over low-code gevolgd. Ik was al tijdens mijn matchingsfase met myBrand in contact gebracht en omdat dat goed klikte, ging ik daar aan de slag. Al snel had myBrand een project voor me waarbij een producent het hele bedrijfsproces wilde digitaliseren: van het plaatsen van bestellingen tot het versturen van de facturen. Iedere keer pakken we een onderdeel van het proces op: ik ga met de klant in gesprek en we kijken samen naar hun wensen. Wat is er mogelijk en hoe kunnen we dat realiseren? Met de handvatten die ik kreeg van mijn opleiding over low-code ga ik vervolgens applicaties ontwikkelen voor die processen. De DevOps-manier van softwareontwikkeling, waarbij je telkens kleine delen van het project oppakt en helemaal afrondt, zorgt ervoor dat het proces stap-voor-stap verloopt en er ook vaak een nieuw resultaat opgeleverd kan worden. Het resultaat bij deze klant is fantastisch: de efficiëntie is zo toegenomen, dat met hetzelfde aantal mensen de omzet groeide met 40%.

MyBrand gaf me direct veel verantwoordelijkheid. Dat was in het begin wel even spannend, maar ik leerde er veel van. Door alle trainingen wist ik natuurlijk al heel veel, maar on the job leer je uiteindelijk het meest. Gelukkig kreeg ik dagelijks goede begeleiding vanuit myBrand en werd ik ook ondersteund door mijn begeleider van iTrainee. De consultancy-kant van het werk spreekt me het meest aan. Het is erg leuk om met de klant in gesprek te gaan, achter zijn wensen te komen en samen op zoek te gaan naar goede oplossingen.

Steviger in m’n schoenen

MyBrand is voor mij de goede match geweest, omdat ik goed pas bij de cultuur van het bedrijf. Vanuit iTrainee ben ik goed begeleid. Vooraf ben ik ook in contact gebracht met oud-iTrainees die bij myBrand werkten. Zij beschreven het als een platte organisatie met leuke mensen. Laagdrempelig en met een gemoedelijke sfeer. Dat past inderdaad echt bij mij.

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik deze stap heb genomen en het traineeship heb gedaan. Ik heb veel geleerd, niet alleen over low-code, maar ook over mezelf waardoor ik een stuk steviger in m’n schoenen sta. Ik weet nu een stuk beter wat ik wél en niet wil.

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!