Career Stories

"Naast alle afwisseling is Kirkman Company een mooie plek om veel te leren en een leuke tijd te hebben met collega’s."

Jeanice Boerland
06 jun 2022

Hou je van afwisseling in je werk? Zowel qua organisatie, inhoud, taken, team en werkplek? Dan is consultancy vast iets voor jou! Starten binnen consultancy kan met verschillende studie-achtergronden. Ik ben nu ruim een jaar werkzaam bij Kirkman Company en dat doe ik met plezier. Wij werken met ruim 70 consultants dagelijks aan het realiseren van succesvolle transformaties bij organisaties. Ik hoor je al denken: “dat is wel heel breed.” Ja, dat klopt en dat zorgt juist voor veel mogelijkheden! In deze blog vertel ik over mijn ervaringen en waarom ik blij ben dat ik voor Kirkman Company werk.

De keuze voor Kirkman Company

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de organisatie door het bezoeken van de website (welke ik heb gevonden via de website van YSE, de organisatie die het traineeship verzorgt). De felroze kleur die overal in terugkwam scoorde gelijk punten bij mij. Na een aantal telefoontjes en koffie- afspraken over het werk bij Kirkman Company, was toch het gevoel bepalend dat ik kreeg toen ik het kantoorpand binnenliep. Ik vind het moeilijk om dit gevoel te omschrijven, maar de energie, vriendelijkheid, informele en huiselijke sfeer (logisch als het kantoorpand een villa is) waren voor mij doorslaggevend. Deze fijne cultuur is erg belangrijk voor mij, hier vertel ik verder in het blog meer over.

De inhoud van de trainingen is divers en gaat van vaardigheden in projectmanagement tot aan je grenzen herkennen en stellen.

Wat typerend is voor Kirkman Company is de gelijkwaardige samenwerking met de klant, het feit dat je als junior consultant direct met senior collega’s een opdracht doet en de ruimte die aan junior consultants geboden wordt om initiatief te nemen en uitdagingen aan te gaan. Het eerste punt behoeft wat toelichting: Kirkman Company werkt graag samen mét de klant, in plaats van vóór de klant. Als een gelijkwaardig team gaan we aan de slag met als doel een (praktisch) resultaat creëren waar de klant zelf mee uit de voeten kan, dus geen dik geschreven rapport die op een stapel eindigt. Kortom, zowel de manier van werken als de cultuur hebben mij overtuigd om voor Kirkman Company te kiezen.

Ontwikkeling

Ik leer veel van de samenwerking met (senior) consultants. Daarnaast volg ik, samen met starters van andere bedrijven, een opleidingsprogramma bij YSE. YSE is het bedrijf dat het traineeship organiseert voor Kirkman Company. Dit opleidingstraject bestaat uit verschillende trainingen verdeeld over twee jaar. De inhoud van de trainingen is divers en gaat van vaardigheden in projectmanagement tot aan je grenzen herkennen en stellen. Daarnaast heb je tijdens het traineeship een ‘people manager’ waar je maandelijks een uur mee spreekt over je ontwikkeling en die je helpt als je ergens tegenaan loopt. Je ontwikkelt je gedurende het traineeship als consultant en als blijkt dat je op je plek zit, stroom je na twee jaar door als (junior) consultant. Vanaf dan kom je weer in een nieuw opleidingstraject terecht waarin je je consultancy vaardigheden verder ontwikkelt.

Consultancy is afhankelijk van het project dat voorbij komt, dus je zit niet altijd op één klantopdracht en op de plek die precies bij jouw voorkeur past.

Mijn gemiddelde werkweek

Hoe mijn gemiddelde werkweek eruit ziet is moeilijk te omschrijven, omdat elke dag/week anders is. Deze afwisseling typeert mijn werk en dat is precies wat ik leuk vind. Ik zal een poging doen mijn ‘gemiddelde’ werkweek te beschrijven. Ik werk in het team ‘HR & Employee Experience’ waardoor ik in mijn opdrachten tot nu toe te maken heb gehad met projecten rondom HR IT-systemen, HR- processen en change management. In mijn huidige opdracht werk ik, samen met de klant en twee collega’s van Kirkman Company, aan een meerjarig plan om de medewerkersbeleving in de hele organisatie te verbeteren. Mijn rol is projectmanagementondersteuner: ik bewaak de planning, plan afspraken in, zorg voor voorbereiding en terugkoppeling van meetings, voer gesprekken met verscheidene medewerkers om de ervaringen op te halen en ik ga binnenkort workshops co-faciliteren. Daarnaast ervaar ik veel ruimte om mee te denken en te praten over de inhoud. In een standaard week ben ik ongeveer 80% van mijn tijd bezig met een klantopdracht en besteed ik de overige 20% aan training, kennisdeling, overleggen met collega’s, coaching, organiseren van events, etc. Maar laat ik eerlijk zijn: consultancy is afhankelijk van het project dat voorbij komt, dus je zit niet altijd op één klantopdracht en op de plek die precies bij jouw voorkeur past. Dit vraagt om flexibiliteit en geeft inzicht in wat je minder leuk vindt. Ook weer leerzaam, toch?

We eten met elkaar en bespreken de resultaten en koers van de organisatie, vieren successen en delen gave projecten met elkaar.

De cultuur bij Kirkman Company

Onze kernwaarden zijn ondernemend, verbindend, gepassioneerd, eigen…wijs, no guts-no story en non-ego. Ze komen terug in mijn werk doordat ik veel mogelijkheden krijg om te ‘proberen’ en dus lef te tonen. We zijn ook uniek (eigen) in onze aanpak door onze creativiteit, durven te zeggen waar het op staat, maar denken hier natuurlijk wel (wijs) over na. De verbindende eigenschappen komen voor mij terug in de betrokkenheid en gezelligheid tussen collega’s onderling. We komen bijvoorbeeld één keer per maand met alle collega’s een avond samen in ons kantoor in Baarn. We eten met elkaar en bespreken de resultaten en koers van de organisatie, vieren successen en delen gave projecten met elkaar. Hoewel dit de ene avond beter uitkomt dan de andere, is het wel van toegevoegde waarde en stimuleert het de betrokkenheid bij collega’s.

De missie van Kirkman Company is “100% relevantie voor alle stakeholders”. Van klanten tot medewerkers, partners en aandeelhouders, het milieu en de maatschappij. We zijn (nog) niet altijd 100% relevant voor alle stakeholders in elk project, maar het gaat om de ambitie en drive die erachter zit en daar sta ik achter. Ik zie dat bijvoorbeeld terug in de verduurzaming van ons kantoor, een beloning voor de meest relevante collega van de maand, projecten die we doen gericht op circulaire economie en de klant die altijd bij ons op één staat.

Kortom, ik ben blij dat ik bij Kirkman Company werk! Naast alle afwisseling is Kirkman Company een mooie plek om veel te leren en een leuke tijd te hebben met collega’s. Heb je vragen, neem vooral contact met me op!