Career Stories

"Ik vind het leuk om het spanningsveld tussen belastingsystemen van landen onderling uit te zoeken."

Meryem Taufik
23 aug 2023

Wat betekent The New Equation voor jou persoonlijk?

Een groeiend en heel belangrijk thema binnen ons werk is, naast het grootste belastingvoordeel creëren voor onze klanten, nagaan wat hun plek is in de maatschappij en de impact die zij kunnen maken. Dit sluit goed aan bij de kern van The New Equation: het oplossen van maatschappelijke vraagstukken die bij een klant spelen.

Hoe ben je bij PwC terechtgekomen en wat doe je precies?

PwC leek mij altijd al een organisatie die goed aansluit bij mijn eigen normen en waarden. Toen ik werd benaderd door iemand die al langere tijd werkzaam is binnen Corporate Tax, was de keuze voor mij snel gemaakt. Ik ben consultant op de International Tax Services afdeling, waar ik mij bezighoud met vennootschapsbelasting-vraagstukken binnen internationaal verband. Daarnaast spelen het Europese belastingrecht en belastingverdragen een grote rol in mijn werk.

Waarom heb je voor deze functie binnen Corporate Tax gekozen?

Gedurende mijn studie vond ik de (internationale) vennootschapsbelasting altijd het leukst om in te duiken. Wat het voor mij interessant maakt, is dat er vaak grotere belangen in het geding zijn. Ook vind ik het leuk om het spanningsveld tussen belastingsystemen van landen onderling uit te zoeken.

Wat is jouw (studie)achtergrond?

Ik heb de bachelor en de master Fiscaal Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gedaan.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit? Met wat voor vraagstukken heb je bijvoorbeeld te maken?

Een greep uit de vraagstukken waar ik mij mee bezighoud zijn bijvoorbeeld dividendbelasting-, deelnemingsvrijstelling- en renteaftrekbeperking vraagstukken. Verder staan de Europese belasting richtlijnen centraal, die voor onze klanten relevant kunnen zijn, waarbij het onze taak is om hen daarin wegwijs te maken.

Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat je eigenlijk vanaf dag één verantwoordelijk bent voor je klantenpakket.

Wat vind je leuk aan je werk?

Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat je eigenlijk vanaf dag één verantwoordelijk bent voor je klantenpakket, daardoor groeit je verantwoordelijkheidsgevoel en voel je je extra betrokken binnen het team.

Wat staat er nog op jouw bucket list?

Ik hou ervan om mezelf uit de dagen met dingen die ik stiekem erg spannend vind: denk aan bijvoorbeeld parasailing en eigenlijk alles wat met hoogte te maken heeft. Ik zou daarom nog graag willen parachutespringen.

Binnen PwC heerst een ontzettend open cultuur, binnen mijn team heb ik het erg naar mijn zin doordat er een informele sfeer hangt en je écht jezelf kan zijn.

Vertel iets over je team/samenwerking/collega’s/de open cultuur bij PwC?

Binnen PwC heerst een ontzettend open cultuur, binnen mijn team heb ik het erg naar mijn zin doordat er een informele sfeer hangt en je écht jezelf kan zijn. Ook is mijn team erg divers, wat ik zelf erg belangrijk vind en wat mij betreft een waardevolle toevoeging is binnen een organisatie.

Is er binnen PwC ruimte voor persoonlijke groei/ontwikkeling?

Bij PwC zijn er veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Elke week houdt ons team vaktechnisch overleg waarbij je de kans krijgt om een casus te presenteren of andere zaken voor te dragen. Daar leer je niet alleen op vaktechnisch gebied iets van, maar het helpt je ook om te leren presenteren voor grote groepen. Verder krijg je een coach toegewezen waarmee je (bijvoorbeeld) elke week een moment kan vastleggen om jouw leerproces en voortgang te bespreken, of andere zaken waar je hulp of steun bij nodig hebt.

Kun je een project waar je trots op bent benoemen?

Recent heb ik samen met een partner een memo opgesteld waarbij ik ben ingegaan op het inwonerschap voor verdragsdoeleinden van een entiteit. Ik mocht hierbij, ondanks dat ik nog erg nieuw was binnen de organisatie, direct contact onderhouden met de klant en zelfstandig een fee quote opstellen en voorleggen aan de klant. Een fee quote is een overzicht van de te verwachten kosten van een project voor een klant.

Wat kan je zeggen over de flexibiliteit/work-life balance bij PwC?

Mijn team is erg flexibel: het maakt in principe niet veel uit hoe laat je begint en hoe laat je eindigt, als je het maar goed afstemt en communiceert met je collega's. Mocht je een keer bijvoorbeeld gedurende de dag een belangrijke afspraak hebben buiten de deur, dan is daar alle begrip voor. De uren die je als gevolg daarvan niet hebt kunnen werken kun je dan op een later moment inhalen.

Wat zou je tegen je toekomstige collega’s willen zeggen?

Als je op zoek bent naar een informeel en gezellig team waarbinnen je snel en veel leert, dan is team International Tax Services het juiste team voor jou!

Bij PwC zijn er veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Over PwC

The Associate Academy

Als je als accountant je verder wil ontwikkelen volg je bij PwC het tweejarig opleidingsprogramma The Associate Academy, hét accountancy traineeship. Je wordt intensief begeleid door een persoonlijke coach en doet ruime ervaring op met verschillende werkzaamheden bij diverse klanten. Je maakt in de volle breedte kennis met het accountancyvak, maar gaat ook snel de diepte in. Door de teamgeoriënteerde en ervaringsrijke introductie bij PwC bouw je aan een hecht netwerk en word je optimaal opgeleid.

Meer over de traineeships