Hoe ik bij Gupta Strategists terecht kwam
Ik leerde Gupta kennen tijdens een case-avond van mijn faculteit. Toen ik studeerde heb ik me breed georiënteerd binnen de strategy consulting; door aan verschillende business courses mee te doen heb ik veel kantoren leren kennen. Ook heb ik ervaren wat het werk zelf inhoudt, doordat ik actief was bij De Kleine Consultant. De combinatie van het analytische aspect en tegelijkertijd werken in een ambitieus team was voor mij hetgeen dat me zo enthousiast maakte over strategy consulting. Gaandeweg kwam ik er achter dat de project met veel maatschappelijke impact – zoals in de zorg – mij het meeste motiveerden. Gupta Strategists past hier perfect bij, omdat we ons volledig focussen op de gezondheidszorg en daardoor marktleider zijn in de Nederlandse markt. Hoewel het misschien klinkt alsof de projecten daardoor veel op elkaar lijken, kan ik na 1,5 jaar vertellen dat elk project weer nieuwe uitdagingen brengt en de zorg enorm breed is: van ziekenhuizen tot farmaceuten en van fysiotherapie tot zorgverzekeraars. Elk project is echt weer anders. Nadat ik meedeed aan de case-avond ben ik contact blijven houden, en toen ik afgestudeerd was, heb ik gesolliciteerd.
Opleidingen en doorgroeimogelijkheden
Jezelf blijven ontwikkelen is echt iets wat je leuk moet vinden als strategy consultant, en dit komt bij Gupta ook sterk terug. Zo stel je aan het begin van ieder project je leerdoelen op, en bekijk je samen met de projectmanager hoe je daar gedurende het project het meeste uit kan halen. Een groot gedeelte van het werk bestaat ook uit ‘learning on the job’; als je begint is het onmogelijk om je eerst volledig in de sector in te lezen door het hoge tempo van de projecten. Door veel projecten te doen, verzamel je dus steeds meer kennis en kunde, wat zeker ook blijft doorgaan als je er al langer werkt. Wel is er voor alle junioren een trainingsprogramma, variërend van het slim opbouwen van Excelmodellen tot het geven van presentaties die de klant overtuigen. Hierin leer je eigenlijk alle ‘basic consulting skills’. Naast het ons eigen trainingsprogramma, is er ook ruimte voor persoonlijke trainingsbehoefte. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een MBA te doen bij de beste internationale universiteiten.
Om je te ondersteunen in het ontwikkelen en leren, heeft iedereen een mentor. Hiermee evalueer je gedurende je carrière samen waar je staat, en hoe je jezelf nog verder kan ontwikkelen. In je eerste jaren zal dit vooral gaan over data-analyse, inzichten visueel weergeven en presenteren. Langzaamaan verschuift dit naar het leiden en overzien van een project en uiteindelijk het acquireren van projecten en nieuwe ideeën uitwerken.
Gupta is een ondernemende organisatie met veel eigen verantwoordelijkheid.
Een gemiddelde werkweek
Een van de dingen die mijn baan zo leuk maakt is dat de werkzaamheden die ik doe van dag tot dag variëren. Het begint bij de plek waar we werken: op maandag tot en met donderdag zijn we over het algemeen bij de klant en op vrijdag werken we met het hele team samen. Als strategy consultant ben je steeds bezig om moeilijke problemen te kraken en te zorgen dat een klant iets gaat doen met jouw oplossing. Dit betekent dat je een groot gedeelte van je tijd bezig bent met het uitdenken en uitvoeren van analyses. Al onze adviezen zijn gebaseerd op data en dit vormt het fundament van je advies. Denk hierbij aan het opstellen van een business case, of het slicen van een dataset in Excel, maar ook het interviewen van experts. Na al die analyses ben je pas halverwege. Een goede presentatie maken en draagvlak bij de klant creëren zijn essentieel onderdeel om te zorgen dat er ook echt iets gebeurt met een inzicht. Je bent dus ook veel bezig met overleggen, presentaties maken en interviews doen. Deze afwisseling tussen kwantitatieve en persoonlijke vaardigheden maken het werk divers en uitdagend en stellen je in staat je heel breed te ontwikkelen.
Wat mij aanspreekt in Gupta als werkgever
Gupta is een ondernemende organisatie met veel eigen verantwoordelijkheid. We geloven in de gedrevenheid van onze mensen en hebben ook geen ondersteunend personeel. Dit maakt dat iedereen vanuit z’n eigen enthousiasme dingen oppakt. Dit kan zowel werkinhoudelijk zijn als sociaal. Zo heb ik zelf afgelopen zomer een Gupta-team voor de Dam tot Damloop opgezet, en hebben we hem met z’n 10’en gelopen. Andere collega’s organiseren weer een klimweekend in de Ardennen of we gaan met z’n allen naar een concert toe (Jeugd van Tegenwoordig in het Olympisch stadion!). We zijn een jong bedrijf met ~35 consultants en dit merk je ook in de omgang met elkaar. Er is nauwelijks hiërarchie en iedereen staat voor elkaar klaar als dit nodig is. Na een intens project is er ook absoluut ruimte voor een borrel met elkaar.
Ook werkinhoudelijk merk ik dat er veel ruimte is voor eigen inbreng en ambities. Toen ik begon heb ik aangegeven dat ik het erg gaaf zou vinden om een project in het buitenland te doen. Al na een paar maanden heb ik een project in Qatar gedaan, we hebben daar sinds dit jaar ons eerste kantoor buiten Nederland. Ik had nooit gedacht dat ik na een paar maanden al de kans zou krijgen om meteen naar het buitenland te gaan en daar mee te draaien op een project. Deze aandacht voor persoonlijke ontwikkeldoelen is voor mij echt kenmerkend aan ons bedrijf.
Mocht je meer willen weten of een keer informeel kennis willen maken, aarzel dan niet om contact op te nemen via onze website!