Trainee Stories

Een carrière in SAP: technicus en teamleider na twee jaar

Frans Daems
09 jun 2022

Wat kun je eigenlijk met een SAP-traineeship en wat zijn je carrièremogelijkheden? In dit artikel vertelt Frans Daems hoe hij mede dankzij iTrainee uitgroeide tot Technical SAP Consultant en teamleider bij myBrand. Hij deelt zijn ervaring over het traineeship en legt uit wat hij in zijn huidige rol precies doet.

Al tijdens mijn studie Commerciële Economie aan de Avans Hogeschool vond ik het interessant om te lezen waar de behoefte lag van consumenten, hoe je die behoefte kon beïnvloeden en welke rol data daarin kon spelen. Daarna kwam ik tijdens mijn master Marketing Management aan Tilburg University in aanraking met software om data te analyseren en trends en ontwikkelingen te ontdekken. We onderzochten bijvoorbeeld welke factoren invloed hadden op de verkoop van private labels. Dat vond ik erg interessant. Daarom wilde ik na mijn studie graag iets met big data en Internet of Things (IoT) gaan doen.

Niet op één paard wedden

Toen ik bijna klaar was met mijn studie, kwam ik in aanraking met iTrainee. Ik had toen al wel gehoord van SAP, maar ik kende het niet heel goed. Het verhaal van iTrainee sprak mij wel aan. Ze vertelden me onder andere welke kanten ik allemaal op kon met het traineeship. Bovendien hoefde ik met het traineeship niet meteen op één paard te wedden, maar ik kon eerst de verschillende richtingen van SAP leren kennen. Dat gaf voor mij de doorslag om bij iTrainee te starten.

Veel van de technische en functionele kennis die ik bij iTrainee heb opgedaan, gebruik ik nog dagelijks bij mijn werk.

De selectieprocedure was best pittig. Ik moest meerdere keren op gesprek komen en verschillende tests doen. Gelukkig werd ik toegelaten. De eerste maanden dook ik samen met mijn groep in de stof. Iedere week kregen we een ander SAP-domein te zien en zo kreeg ik in korte tijd een beter beeld van wat mij goed lag. Veel van de technische en functionele kennis die ik bij iTrainee heb opgedaan, gebruik ik nog dagelijks bij mijn werk. En dankzij het traineeship kwam ik erachter dat de technische kant mij beter ligt dan het analyseren van data. Daarom koos ik ervoor om me te specialiseren als SAP Basis Consultant.

Veel ruimte voor eigen ontwikkeling

Vervolgens heeft iTrainee me in contact gebracht met myBrand. Ik wilde graag aan de slag bij een consultancybedrijf, want ik zocht naar een bedrijf waar ik met meerdere klanten kon werken. Ik ben op gesprek geweest bij myBrand en de cultuur sprak me erg aan. Weinig hiërarchie en korte lijntjes. Ook merkte ik dat er veel ruimte was voor mijn eigen ontwikkeling. Het is niet zo dat je de eerste twee jaar alleen maar de makkelijke klusjes op moet knappen. Als je aantoont dat je klaar bent voor meer verantwoordelijkheid dan is er van alles mogelijk.

Ik ben begonnen in de eerstelijns support. Daar was ik vooral bezig om incidenten bij klanten op te lossen. Daar leer je veel van, want geen enkel probleem is hetzelfde en om het op te lossen moet je de software induiken. Dat doe je eerst onder begeleiding van ervaren consultants en daarna heb ik het een tijdje zelfstandig gedaan. Daarna ben ik deels in projecten mee gaan draaien. Daar ging ik echt aan de slag met het bouwen, testen, implementeren en upgraden van software. Dat beviel erg goed.

Teamleider na twee jaar

Na twee jaar ben ik gevraagd voor de rol van teamleider. Nou, eigenlijk ben ik meer een meewerkend voorman. Ik voer nog steeds upgrades, conversies en migraties uit en het is de bedoeling dat ik dat blijf doen. Als teamleider houd ik me daarnaast bezig met resourcing, planning en het verdelen van taken. Ik zorg ervoor dat het werk op het juiste moment gedaan wordt, ik monitor de voortgang en ben incidenten aan het managen. Bovendien plan ik voortgangsgesprekken met mijn teamleden en zorg ervoor dat hun kennis up-to-date blijft. Ook heb ik regelmatig contact met andere teamleiders om ervoor te zorgen dat we overal dezelfde werkwijze hanteren. En ik ben als incidentmanager actief bij de 24/7 supportdienst om te bewaken dat incidenten structureel worden opgelost.

Ik vind mijn werk heel afwisselend en uitdagend. Ieder dag is weer totaal anders. Natuurlijk is het even wennen zo’n nieuwe rol, maar ik heb inmiddels de balans wel gevonden. Als ik er zo op terugkijk, ben ik zeker tevreden met mijn keuze voor iTrainee. Tijdens die periode dat ik de theorie leerde heb ik veel gezien en geleerd. Als ik ergens anders direct was begonnen met werken, had ik me misschien wel minder snel ontwikkeld. Ik zou het mensen zeker aanraden om het traineeship te volgen als je nog niet weet welke kant je op wilt met je carrière. Bij iTrainee krijg je veel te zien en kan voor jezelf bepalen wat je goed ligt en dan kun je daarin ervaring opdoen.

Wil jij net als Frans je carrière een kickstart geven? Doe de test en check of je past in het profiel!

Werken als SAP Consultant

via iTrainee

Afgestudeerd? En nu? Meteen aan de slag, of eerst nog doorleren? Ons traineeprogramma voor SAP, de meest gebruikte bedrijfssoftware ter wereld, biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Alleen voor ambitieuze talenten! Kun jij het aan?

Ja, vertel me hoe dat werkt!